Descoperă colecția Cartonașe Pozitive, o serie de cărți inspiraționale menite să aducă bucurie, motivație și o perspectivă mai luminoasă asupra vieții. Cartonase pozitive – produse de Positive Words Research si create ca diferite editii in functie de scopul lor: de Craciun, pentru competitii sportive, sesiuni de coaching/terapie, nunta, botez, cadou de nastere, pentru ziua Mamei etc.

Elena, fondatoarea Positive Words Research, a folosit cartonasele in timp ce a predat Ora de Cuvinte Pozitive la Scoala de stat Ferdinand I din Bucuresti, precum si in alte scoli. Copiii au fost foarte receptivi la a desena un moment in viata lor cand au simti cuvantul de pe cartonas. O parte din desene au fost puse intr-un videoclip pe YouTube Desene Copii Ora de Cuvinte Pozitive.

Recomandari de folosire a cartonaselor pozitive, aplicabile pentru ADULTI si COPII

  1. Extrage aleatoriu un cartonas in fiecare zi;
  2. Extrage aleatoriu un cartonas de fiecare data cand vrei sa te simti mai bine;
  3. Pune suportul cu cartonasele pe birou si din cand in cand schimba primul cartonas;
  4. Imparte din cartonasele tale cu cei dragi si cu colegii de munca;
  5. Selecteaza aleatoriu un cartonas si deseneaza un moment din viata cand ai simtit emotia exprimata de cuvantul de pe cartonas. Cauta definitia cuvantului in dictionar daca nu stii precis la ce se refera. Foloseste culorilor in desenul tau. Nu te ingrijora, deseneaza ce vrei, ce stii mai bine si incearca sa desenezi cat mai multe elemente din momentul amintit. Dupa ce desenezi explica cu voce tare ce ai desenat si apreciaza-te.
  6. Alege un cartonas si imparte foaia de hartie in doua. Pe prima jumatate deseneaza o experienta in viata ta cand ai simtit cuvantul de pe cartonas si in partea a doua pe cineva pe care l-ai vazut simtindu-se asa. Respecta aceleasi reguli ca la punctul anterior.
  7. Ia cartonasul Recunostinta. Cuvantul RECUNOSTINTA este format din RE plus CUNOSTINTA si inseamna a relua la cunostinta lucrurile bune si momentele din viata ce ne-au bucurat, sau cand am vazut pe cineva bucurandu-se de ceva. Ia o foaie de hartie si imparte-o in doua. Pe prima jumatate deseneaza un moment in viata cand ai simtit ca te-ai bucurat. In partea a doua deseneaza un moment cand ai vazut pe altcineva bucurandu-se, fara sa aibe legatura cu tine, l-ai vazut pur si simplu bucurandu-se de ceva. Este important sa te incurajezi sa iti amintesti doar de momentele cand chiar te-ai bucurat, adica sa nu desenezi ceva pentru care noi credem ca ar trebui sa fii recunoscator. Recunostinta implica emotia de Bucurie autentica si personala. La fel ca la punctul anterior deseneaza cu culori, da-ti voie sa desenezi ce vei tu si prezinta la sfarsit ce ai desenat cu voce tare si apreciaza-te.
  8. Extrage la alegere sau aleatoriu 4 cartonase. Imparte o coala de hartie in patru si deseneaza in fiecare sectiune un eveniment din viata cand ai simtit acel cuvant.
  9. Cu un alt adult sau cu copilul tau deseneaza impreuna exercitiile de la punctele anterioare, fiecare cu foaia lui si apoi isi impartasesc desenele, adica isi explica fiecare ce a desenat.
  10. Selecteaza un cartonas pentru fiecare litera din prenumele tau si aranjeaza cartonasele astfel incat sa iti citesti numele. Pentru litera unde nu gasesti un cartonas, fa tu unul inspirandu-te din lista de cuvinte pozitive in limba romana.
  11. Pentru cuvantul de pe cartonas in romana spune traducerea in Engleza. Pe fiecare desen scrie-ti numele, cuvantul in romana si in engleza.
  12. Invita-ti prietenii sau prietenii copilului tau si jucati-va cu cuvintele pozitive in grup. Fiecare adult/copil va prezenta la final cu voce tare tuturor membrilor din grup ce a desenat.

Activitati cu cuvintele pozitive ce nu necesita cartonasele pozitive, insa necesita liste de cuvinte pozitive. Aceste liste se pot gasi pe websiteul nostru: in ROMANA si in ENGLEZA.

a) Pe o foaie de hartie parintele scrie numele copilului, scris mare, foaia asezata pe orizontala. Sub fiecare litera din numele lui se va scrie un cuvant pozitiv. Astfel ca numele lui va fi scris sus si cuvintele vor fi asezate vertical sub fiecare litera din prenumele lui. Se pot adauga si alte cuvinte pe foaie, de jur imprejur. Copilul va fi incurajat sa deseneze sau sa lipeasca ce vrea ei in jurul numelui lui (de exemplu toamna se pot lipi frunze, primavara flori din copaci). Copilul poate face acest exercitiu si singur. In timpul Orei de Cuvinte Pozitive predata in scoli Elena a observat ca imioarele sunt apreciate atat de fete cat si de baieti. Pe YouTube este un video cu poze ale desenelor realizate de copii in timpul Orei de Cuvinte Pozitive.

b) In grup copiii vor juca urmatorul joc: copiii vor spune fiecare un cuvant pozitiv care incepe cu prima litera a unui alt copil. Copilul careia i se spun cuvinte pozitive, asculta, si la final isi alege un cuvant pozitiv care ii place lui cel mai mult si il scrie pe o foaie de hartie comuna pentru toti sau pe tabla. Se repeta exercitiu pana cand fiecare copil si-a ales un cuvant si si-a scris numele si cuvantul pozitiv pe foaie/tabla. Fiecare copil deseneaza o inimioara in felul lui si o coloreaza, langa numele lor. Apoi li se spun copiilor ca desenul va fi lipit pe perete sau pastrat undeva ca amintire. Este important sa fie lasat copilul sa aleaga singur orice cuvant doreste, fara interventia din partea adultului (fara presiune mentala sau emotionala).

c) La fiecare exercitiu, pe langa desen, copilul poate sa explice in public cu voce tare ce a desenat si pentru ce cuvant a facut desenul. Sau daca nu vrea sa deseneze intr-o zi, poate doar sa explice in scris momentul pe care si-l aminteste. Este important ca copilul sa stie pentru ce cuvant pozitiv isi aminteste si scrie.

d) I se printeaza copilului lista de cuvinte pozitive in romana si in engleza si se fac exercitii romana-engleza cu ajutorul listelor. Exemplu: se aleg 10 cuvinte si se traduc din romana in engleza sau invers. Pentru fiecare litera din prenumelui lui (sau prenumele mamei, tatalui, bunicului) copilul alege cuvinte pozitive din lista si le scrie pe o foaie de hartie impreuna cu numele. Se face si in engleza si in romana. Foaia poate fi considerata un mesaj catre o alta persoana si facuta cadou. Adica: sa scriem cateva cuvinte pozitive pentru bunica pe care o sa i le facem cadou ca sa o bucuram.

e) Deseneaza, tu/copilul/copiii invitati sau dintr-o clasa, un norisor sau o casa simpla sau un borcan, fiecare individual pe o foaie A4. Norisorul/casa/borcanul se deseneaza mare, pe toata foaia A4, fiecare pe foaie diferita. Este de preferat sa se foloseasca o foaie A4 din carton alb, ca sa fie mai tare. Scrie pe o foaie A4 diferita, cateva cuvinte pozitive pe care ti le alegi din lista. De obicei acest exercitiu se fac cu adjective pozitive, adica Puternic, Curajos, Recunoscator, Victorios etc. Decupeaza cuvintele pozitive si lipeste-le pe norisor/casa/borcan. Foloseste culori diferite. Agata norisorul/casa/borcanul in camera ta sau in sala de clasa pentru toti copiii daca este un exercitiu care se face in clasa.

Cumpără un cadou cu cuvinte pozitive!

Pentru mai multa inspiratie sau informatii va rog sa nu ezitati ne contactati.